NCERT 10TH CLASS COMPUTER OBJECTIVE QUESTION

As we most of the competitive exam pick the questions directly from NCER BOOKS. So here is NCERT 10TH CLASS COMPUTER OBJECTIVE QUESTION. These questions helps in computer Awareness in exams like IBPS IBPS RRB RBI SSC UGC NET PAPER I etc.

Class 10th Information
and Computer
Technology

Only objective questions covered in this artical. Chapterwise questions are given.

Chapter 1
Computer and its Components

1. The collection of unprocessed facts, figures and symbols is known as ____________.
(a) Information (b) Software
(c) Data and Information (d) None of the above
2. ______________ is the processed form of data which is organized meaningful and
useful.
(a) Information (b) Software
(c) Data (d) None of the above
3. Hardware is any part of the computer that has a physical structure that can be seen and
touched.
(a) True (b) False
(c) Not sure (d) None of the above
4. Components of computer hardware are ____________________________.
(a) Input devices and output devices (b) A system unit and storage devices
(c) Communication devices (d) All of the above
5. __________ devices accept data and instructions from the user.
(a) Output (b) Input
(c) Components of hardware (d) Storage
6. Which disk is made up of a circular thin plastic jacket coated with magnetic material?
(a) Hard Disk (b) Compact Disk
(c) DVD (d) Floppy Disk
7. ___________ disks are used to store more than 25 GB of data with a very high speed in
less amount of time.
(a) Digital Versatile (b) Compact
(c) Blue-Ray (d) None of the above
8. Random Access Memory and Read Only Memory are examples of _______________.
(a) Primary Memory (b) Secondary Memory
(c) Auxiliary Memory (d) Both primary and secondary memory
9. Which system uses only the digits 0 and 1?
(a) Bits (b) Binary number system
(c) Secondary number system (d) Nibbles
10. There are two primary types of softwares namely _________ and __________.
(a) General Purpose and tailor made
(b) Operating System and utility software
(c) Application Software and System Software  (d) None

11. Gimp, Adobe Photoshop, Corel Draw, Picasa etc. are examples of _________ softwares.
Spreadsheets
(a) Word Processors (b) Desktop publishing
(c) Presentation
12. Which generation computers used high level languages such as FORTRAN and COBOL and
also used transistors instead of vacuum tubes?
(a) I Generation (b) II Generation
(c) III Generation (d) V Generation
13. IBM notebooks, Pentium PCs-Pentium 1/2/3/4/Dual core/Quad core, PARAM 10000 are
examples of which generation of computers?
(a) I Generation (b) IV Generation
(c) III Generation (d) V Generation
14. According to the functioning of computers, they are divided into three categories namely
_____, ________ and ________.
(a) Mainframe, Supercomputer and Mini computer
(b) Analog, Digital and Hybrid
(c) Palmtop, PC and Desktop
(d) Micro-computers, Digital and Hybrid
15. ___________ is a cabling technology for transferring data to and from digital devices at
high speeds.
(a) S-Video Port (b) FireWire
(c) Ethernet Port (d) PS/2 Port
16. ______________ is used to connect the monitor to the computer which offers images at
higher resolutions.
(a) USB Port (b) Video Graphics Array
(c) Parallel Port (d) None of the above

Answers

1.d 2.a 3.a 4.d 5.b 6.d 7.c 8.a 9.b 10.c 11.c 12.b 13.d 14.b 15.b 16.b

Chapter 2
Advanced GIMP

1. _________ tool helps you to add a new layer to the image which is identical copy of the
active layer.
(a) Smudge Tool (b) Dodge Tool
(c) Perspective Tool (d) Duplicate Layer
2. By default the mask is shown in ______, but you can change this if another mask colour
is more convenient.
(a) Red (b) Blue
(c) Green (d) No colour
3. In _________ mode, the selection is shown as a translucent screen overlying -the image,
whose transparency at each pixel indicates the degree to which that pixel is selected.
(a) Default (b) Quickmask
(c) Marching ants (d) Normal
4. __________ are the transparent sheets one on top of the other.
(a) Masking (b) Tools
(c) Layers (d) None of the above
5. By default the extension of Gimp file is ______
(a) .XCf (b) .BMP
(c) .TIFF (d) .PNG
6. GPL stands for
(a) General Private license (b) Great Pioneer License
(c) General Public Limited (d) General Public License
7. The image loses some of its quality by being _______
(a) Scaled (b) Merging (c) Renaming (d) Masking
8. _______
(a) Adobe (b) Gimp (c) After Effects (d) Paint Shop Pro X5
9. In _______ mode, over-application of the tool will produce noise.
(a) Sharpen (b) Blur (c) Dodge (d) Smudging
10. ________ takes colour in passing and uses it to mix it to the next colours it meets.
(a) Sharpen (b) Blur (c) Dodge (d) Smudging

Answer. 1.d 2.a 3.b 4.c 5.a 6.d 7.a 8. NA 9.a 10.d

Chapter 3
Tables

1. <TR> belongs to Frameset tag.
(a) <Table> (b) <DIV>
(c) <Frameset> (d) <TD>
2. ______ tag is used to add columns to a table
(a) definition list (b) definition list term
(c) definition list description (d) none of the above
3. Which attribute is used to define cell contents to left ?
(a) VAlign (b) Align
(c) GAlign (d) HAlign
4. Tag to add a row to a table.
(a) TR (b) TD
(c) TH (d) TC
5. Which of the following is used to specify the beginning of a table’s row?
(a) TROW (b) TABLER
(c) TR (d) ROW

6. In order to add border to a table, BORDER tag is specified in which tag
(a) THEAD (b) TBORDER
(c) TABLE (d) TR
7. Which of these tags are called table tags?
(a) <Thead><body ><tr> (b) <Table><tr><td>
(c) <Table><head><tfoot> (d) <Table><tr><tt>
8. ___________ tag is used to define the heading of a table
(a) TABLE (b) COLUMN
(c) HEADING (d) TITLE
9. Which HTML command is used to align the contents of the cell to right.
(a) <TR align= right-> (b) <TD align = right>
(c) <TD> align = right (d) All of the above
10. Which of the following statements is incorrect:
(a) < frame rows = “20% , 80 %”>

(b) < frame cols = “40% , 60 %”>
(c) < frame rows = “60% , 60 %”>

(d) < frame rows = “60% , 40 %”>

Answer. 1.a 2.d 3.b 4.a 5.c 6.c 7.b 8.c 9.a 10.

Chapter 4
Forms

1. A _____ can be inserted in HTML document which can act as a container for all the input
elements.
(a) Text field (b) Teaxt area
(c) Form (d) Command Button
2. ________ method is used to sent form data as URL variables.
(a) get (b) set
(c) post (d) none of them
3. ________ method is used to sent form data as HTTP post.
(a) get (b) set
(c) post (d) none of them
4. What is the purpose of a web form
(a) An outdated feature still used to help the page load faster
(b) An useful way to send information from the user directly to the search engines
(c) A way to input data into a website or an application
(d) To enable the user to navigate the website with ease

5. Which element allows for the creation of groups of options in a select menu?
(a) <select> (b) <group>
(c) <option> (d) <optgroup>
6. Which of the option will be selected with the following code snippet?
<select>
<option selected value=”Fiat”>Fiat</option>
<option value=”selected”>Saab</option>
<option value=”opel”>selected</option>
<option value=”audi”>Audi</option>
</select>
(a) Fiat (b) Saab
(c) Selected (d) Audi

Answer. 1.c 2.a 3.c 4.c 5.c 6.a

Chapter 5
DHTML & CSS

1. Which property describes how bold or “heavy” a font should be presented?
(a) Font style (b) Font size
(c) Font weight (d) Font variant

2. The units ‘___’ and ‘___’ allow the user to adjust the font size according to him/her.
(a) ‘#’ and ‘me’ (b) ‘%’ and ‘em’
(c) ‘$’ and ‘es’ (d) All of the above
3. The ________________ makes it is possible to add different “decorations” or “effects”
to text.
(a) Text Align property (b) Text Indent property
(c) Letter spacing property (d) None of the above
4. DHTML is a combination of _________ and __________.
(a) DOM and CSS (b) CSS and Conventional HTML
(c) HTML and JavaScript (d) None of the above
5. __________________________ is a style sheet language used for describing the look and
formatting of a document written in a markup language.
(a) Document Object Model (DOM) (b) Multimedia filters
(c) Cascading Style Sheets (CSS) (d) DHTML
6. Which property is used to give the specified spacing between the text characters?
(a) Text Decoration (b) Letter Spacing
(c) Text Transform (d) None of the above
7. The units ‘px’ and ‘___’ make the font size absolute.
(a) ‘pr’ (b) ‘pn’
(c) ‘pz’ (d) ‘pt’
8. The _______________ repeats the image both horizontally and vertically to cover the
entire screen.
(a) Background Image property (b) Foreground Color property
(c) Background Color property (d) Background Repeat property

Answer. 1.c 2.b 3.d 4.c 5.c 6.b 7.d 8.d

Chapter 6
Network Security

Which of the following is not an external threat to a computer or a computer network
(a) Ignorance (b) Trojan horses
(c) Adware (d) Crackers
2. When a person is harrassed repeatedly by being followed, called or be written to he /
she is a target of
(a) Bullying (b) Identity theft
(c) Stalking (d) Phishing
3. With genetic and genomic research which of the following issues is of specific concern
(a) Anonymity (b) Intellectual property
(c) Software piracy (d) Concerns about biochip implants
4. Which of the following is a class of computer threat
(a) Phishing (b) DoS attacks
(c) Soliciting (d) Stalking
5. A lincense allows a user to use copyrighted material.
(a) True (b) False
6. It is a program or hardware device that filters the information coming through an internet
connection to a network or computer system.
(a) Anti virus (b) Firewall
(c) Cookies (d) Cyber safety
7. It allow a visited website to store its own information about a user on the user’s
computer.
(a) Spam (b) Malware
(c) Cookies (d) Adware
8. It is stealing ideas or creations of others.
(a) Plagiarism (b) Piracy
(c) Intellectual Property Rights (d) All of the above
9. Hacking a computer is always illegal and punishable by law.
(a) True (b) False
10. Exploring appropriate and ethical behaviours related to online environments and digital
media.
(a) Cyber ethics (b) Cyber safety
(c) Cyber security (d) Cyber law

11. A lincense allows a user to use copyrighted material.
(a) In some situations this statement is correct
(b) This statement is not true at all.
(c) In is not necessry to use license.
(d) All the above statements are not applicable.

Answer. 1.a 2.c 3.a 4.b 5.a 6.b 7.c 8.c 9.b 10.a 11.a

You may also like.

 

One thought on “NCERT 10TH CLASS COMPUTER OBJECTIVE QUESTION”

Leave a Reply

Your email address will not be published.