IBPS RRB PO APTITUDE QUESTION PAPER 2016: MAIN EXAM

IBPS RRB PO APTITUDE QUESTIONS PAPER 2016

IBPS RRB PO APTITUDE QUESTION PAPER 2016 was held in the month of December. Question paper was not hard Due to cut off marks little bit high. Thanks to those aspirants who appears in this examination and share questions on their memory based. Here we are providing IBPS  RRB- V PO SCALE-I OFFICER APTITUDE QUESTION PAPER based on memory.

IBPS RRB PO APTITUTE QUESTION PAPER MAIN 2016:

All possible are made to prepare this IBPS RRB PO APTITUDE QUESTION PAPER MAIN 2016. if any error found please comment.

Q 01. In a mixture of 40 L, the ratio of milk and water is 4 : 1. If some quantity of mixture taken out and then 4 L of milk and 4 L of water is added to the mixture then the ratio of milk and water become 8 : 3. Find the quantity of mixture which was taken out initially ?
(a) 10 L (b) 15 L
(c) 12 L (d) 18 L
(e) None of these
Q 02. If the present age of A is twice the present age of B. 18 years ago age of C is half the age of B six years hence. If the average of the present age of A, B and C is 42 years. Find the age of A 9 years hence?
(a) 69 years (b) 70 years
(c) 73 years (d) 77 years
(e) None of these
Q 03. A boat takes 6 min more to cover 21 km downstream when the river flowing at the speed of km/hr then the time taken to cover the same distance downstream when the river flowing at the rate of km/hr. find the value of if the speed of boat in still water is 12 km/hr ?
(a) 1.5 (b) 2
(c) 2.5 (d) 1
(e) 3
Q 04. There are 36 tickets numbered from 1 to 36. If two tickets are drawn at random without replacement one by one than find the probability that both tickets have a number which is multiple of 5 ?
(a) (b)
(c) (d)
(e) None of these
Q 05. A certain sum was put on simple interest at 20% per year for 2 years. Then the amount received after 2 years put on compound interest 12% per year for 2 more years. If the amount received at the end of 4 years is 43904 Rs. Then find the amount invested at starting ?
(a) 20,000 Rs. (b) 25,000 Rs.
(c) 30,000 Rs. (d) 40,000 Rs.
(e) None of these
Directions (06 – 10): The following table shows the no. of books published and percentage of book distributed among them for 2 companies A and B in different months.           IBPS RRB PO MAIN APTITUDE QUESTION PAPER 2016

Q 06.If total no. of books published in May by both companies are 1625, while total books distributed by both are 766, then find difference between no. of books published by company A and Company B in may.
(a)250 (b) 275
(c) 225 (d) 300 (e) None.

Q 07.The no. of Books distributed by company A in January are approximately what percent of no. of books distributed by company B in July?
(a)65% (b) 70%
(c) 75% (d) 73%
(e) 80%
Q 08.If book distributed by company B in January are 2 less than double of books distributed by company A in the same month. Then find the total no. of books published by company B in January.
(a)625 (b) 650
(c) 600 (d) 700
(e) None of these
Q 09.If no. of books distributed by company B in November are 4 less than book distributed by same company in September, while total books published in November are 400, then what percent of books published in November by company B are distributed?
(a)25.5% (b) 26.5%
(c) 27.5% (d) data inadequate
(e) None of these
Q 10.Find the total no. of books distributed in March by both companies together?
(a) 157 (b) 187
(c) 167 (d) 177
(e) None of these
Directions (11-15): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q 11. 4, 10, 23, 43, 70, 108, 145
(a) 10 (b) 145
(c) 43 (d) 70
(e) 108
Q 12. 8, 5, 7, 10, 21, 53.5, 161.50
(a) 5 (b) 10
(c) 7 (d) 21
(e) 53.5
Q 13. 5, 8, 13, 40, 161, 806, 4837
(a) 161 (b) 40
(c) 13 (d) 8
(e) 806
Q 14. 6, 14, 78, 294, 842, 1806, 3534
(a) 294 (b) 842
(c) 78 (d) 14
(e) 3534
Q 15. 3, 4, 6, 24, 192, 3072
(a) 4 (b) 6
(c) 192 (d) 24
(e) 3072

IBPS RRB PO APTITUDE QUESTION PAPER MAIN

Directions (16-20): Given below is the pie chart showing the distribution of no. of students of a school who are involved in 5 different games. The table shows the ratio of boys to girls among them. Study them carefully and answer the following questions. Total no. of students = 1800.

IBPS RRB PO MAIN APTITUDE QUESTION PAPER 2016             

Q 16. The number of girls in swimming are what percent of the number of girls in Tennis ?
(a) 45% (b) 60%(c) 65% (d) 50%
(e) None of these
Q 17. What is the sum of the number of boys in cricket and number of boys in Hockey ?
(a) 534 (b) 532
(c) 525 (d) 540
(e) None of these
Q 18. What is the ratio of number of boys in football to number of girls in Tennis and swimming together?
(a) 50 : 81 (b) 45 : 79
(c) 40 : 83 (d) 40 : 81
(e) None of these
Q 19. Total no. of girls in all 5 games together is approximately what percent of the total number of students ?
(a) 48% (b) 40%
(c) 45% (d) 35%
(e) 55%
Q 20. Find the different between number of boys in Swimming to that in Football.
(a) 144 (b) 124
(c) 114 (d) 122
(e) None of these
Directions (21-25): The first line graph shows the total distance travel by 5 different trains on Monday, while the second graph shows the corresponding time taken to cover that distance.

Q 21. If the average of the speed of train A on Monday and Tuesday is 75 km/hr, while the time of travelling is same on both the days, then find the total distance travel by train A on Tuesday.
(a) 290 km (b) 240 km
(c) 280 km (d) 250 km
(e) None of these
Q 22. What is the ratio of speed of train B to speed of train D on Monday ?
(a) 4 : 5 (b) 3 : 4
(c) 2 : 3 (d) 3 : 5
(e) None of these
Q 23. The speed of the slowest train is what percent of the speed of fastest train on Monday ?
(a) 48% (b) 54%
(c) 60% (d) 64%
(e) 70%
Q 24. If the speed of train B is decreased by 25% on Tuesday, and of train A increases by 20% on Tuesday. Then speed of train B on Tuesday what percent of speed of train A on Tuesday ?
(a) 62% (b) 64%
(c) 68% (d) 66%
(e) 70%
Q 25. If distance travel by train D is increased by 11 on Tuesday, while the time of travelling of train D on Tuesday is 4 hrs, then find the speed of train D on Tuesday.
(a) 72 km/hr (b) 90 km/hr
(c) 112.5 km/hr (d) 100 km/hr
(e) None of these
Q 26. A man bought a mobile and a laptop for Rs. 78000. He sold the mobile at a gain of 25% and the laptop at a loss of 15%, thereby gaining 5% on the whole. Find the cost price of mobile.
(a) Rs. 39000 (b) Rs. 34000
(c) Rs. 30000 (d) Rs. 38000
(e) Rs. 32000
Q 27. A and B started a business with the investments in the ratio of 5 : 3 respectively. After 6 months from the start of the business, C joined them and the respective ratio between the investments of B and C was 2 : 3. If the annual profit earned by them was Rs. 2300, what was the difference between B’s share and C’s share in the profit ?
(a) Rs. 900 (b) Rs. 800
(c) Rs. 600 (d) Rs. 400
(e) Rs. 700
Q 28. A group of 30 men, working 4 hours a day can do a piece of work in 10 days. Find the number of days in which another group of 45 men working 8 hrs a day can do twice the work. Assume that 2 men of the first group do as much work in 2 hours as 4 men of the second group do in 1 hr.
(a) 6 1/3 days (b) 6 2/3 days  (c)5 5/6 days   (d)3 1/6 days (e) None

Q 29. Manish borrowed some money at the rate of 7 per cent per year for the first three years, 9 per cent per year for the next six years and 10 per cent per year for the period beyond nine years. If the total interest paid by him at the end of fifteen years is Rs 4050, how much money did he borrow?( if simple interest be reckoned)
(a) Rs 2800 (b) Rs 3600
(c) Rs 3000 (d) Rs 3500
(e) None of these
Q 30. The average marks of 100 students were found to be 40. Later on it was discovered that a score of 53 was misread as 83. Found the correct average corresponding to the correct score.
(a) 38.7 (b) 39
(c) 39.7 (d) 41
(e) None of these
Q 31. A circus tent is cylindrical up to a height of 3 m and conical above it. If its diameter is 105 m and the slant height of the conical part is 63 m, then the total area of the canvas required to make the tent is ( π=22/7 )
(a) 11385 m square (b) 10395 m square
(c) 9900 m square (d) 990 m square
(e) None of these
Q 32. A man buys pulse for Rs. 4800. He sells 2/5th of it at a profit of 25%. At what per cent gain should he sell remaining 3/5th so as to make an overall profit of 19% on the whole transaction?
(a) 15% (b) 18%
(c) 21% (d) 12%
(e) none of these
Q 33. The different between the simple and the compound interest compounded every six months at the rate of 10 per cent per year at the end of two years is Rs. 124.05. What is the sum?
(a) Rs. 10000 (b) Rs. 60000
(c) Rs. 12000 (d) Rs. 8000
(e) None of these
Q 34. The ratio of the quantities of sugar, in which sugar costing Rs. 20 per kg. and Rs. 15 per kg. should be mixed so that here will be neither loss nor gain on selling the mixed sugar at the rate of Rs. 16 per kg.
(a) 2 : 1 (b) 1 : 2
(c) 4 : 1 (d) 1 : 4
(e) None of these
Q 35. If the numerator of a fraction is increased by 20% and the denominator is increased by 25%, the fraction obtained is . What was the original fraction?
(a) (b)
(c) (d) Can’t be determined
(e) None of these
Directions (36-40): Equation number I and II are given. You have to solve both the questions and answer.

UGC NET EXAM 2017 JAN CUT OFF AND NOV 2017 NOTIFICATION

Q 36. I. 3 x²+29 x+56= 0
II. 2 y²+ 15 y+ 25= 0
(a) x < y (b) x > y
(c) x ≥ y (d) x ≤ y
(e) Relationship between x and y cannot be establish
Q 37. I. 4 x²- 29 x + 45= 0
II. 3 y²- 19 y + 28 = 0
(a) x < y (b) x > y
(c) x ≥ y (d) x ≤ y
(e) Relationship between x and y cannot be establish
Q 38. I. 3 x² -13 x + 12 =0
II. 3 y² – 7 y   +2  =0

(a)  x > y
(b) x < y
(c) x ≥ y
(d) Relationship between and y cannot be establish
(e) x≤y
Q 39. I. 20 x² – 9 x + 1 = 0
II. 12 y²  – 7 y + 1 =0
(a) x ≥y
(b) x≤y
(c) x>y
(d) Relationship between and y cannot be establish
(e) x<y
Q 40.  I. x² = 16
II. 2 y²- 17 y + 36= 0
(a) x > y
(b) x≥ y
(c) x < y
(d) Relationship between x and y cannot be establish
(e) x≤ y

ANSWER:

1.B 2.A 3.B 4.D 5.B 6.B 7.D 8.B 9.D 10.D 11.E 12.C 13.D 14.B 15.A 16.D 17.A 18.D 19.C 20.E 21.C 22.A 23.B 24.B 25.C 26.A 27.A 28.B 29.C 30.C 31.A 32.A 33.D 34.D 35.E 36.E 37.E 38.D 39.B 40.E

BEST OF LUCK.

YOU MAY ALSO LIKE:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.