IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS PRELIM APTITUDE QUESTION 2016: MULTIPURPOSE CLERIC

IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS PRELIM APTITUDE QUESTION 2016:

Last YEAR IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS PRELIM APTITUDE QUESTION 2016 was moderate level. Most questions belongs to specialy numeric airthmatic. Here memory based IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS PRELIM APTITUDE QUESTION 2016 is given.

IBPS RRB CLERIC QUANTITATIVE APTITUDE QUESTIONS LEVEL:

Becuase this exam is for IBPS RRB cleric post so exam questions belong to basics of airthmatic and 12 th class standard. Remeber friends question is so easy thats why cutoff marks for some states go beyound 70 plus out of 80. This year questions level would be up.

RRB QUESTION PAPER:

IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS PRELIM APTITUDE QUESTION 2016 GIVEN BELOW.

Directions(Q01-05): What will come in place of question mark (?) in the following questions?
Q01. 12 , 13 , 17 , 26, 42 ?
(a) 57 (b)58
(c) 59 (d)75
(e)none of these
Q02. 1, 2, 8, 48, 384 ?
(a) 3440 (b) 3840
(c) 3820 (d) 3550
(e) none of these
Q03. 157, 150, 136 ,115, 87 , ?
(a) 50 (b) 51
(c) 52 (d) 54
(e) none of these
Q04. 1, 4 , 18,44, 83, ?
(a) 131 (b) 132
(c) 135 (d) 136
(e) none of these
Q05. 8 ,4, 4 ,6 ,12, ?
(a) 30 (b) 34
(c) 38 (d) 42
(e) none of these
Directions (Q. 06-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions?
Q06. 3/9×2286 +2/11×1397 =?
(a) 916 (b) 1016
(c) 1216 (d) 1026
(e) 1256
Q07. 7802 + 132 − 8963 + 1326 =?×33
(a) 6 (b) 12
(c) 21 (d) 9
(e) 14
Q08. 21.9% of 650 = ? + 23.12
(a) 121.23 (b) 109.23
(c) 119.32 (d) 129.23
(e) None of these
Q09. 6666 ÷ 66 ÷ 0.25 = ?
(a) 101 (b) 404
(c) 304 (d) 40.4
(e) None of these
Q10. √?+ 18 = √2704
(a) 1256 (b) 1156
(c) 1296 (d) 1024
(e) 1466
Q11. 2 1/7+ 4 3/5 − 3 1/7 + 5 1/10
=?
(a) 9 7/10
(b) 7 7/10
(c) 8 7/10
(d) 8 4/70
(e) None of these
Q12. 164 × 43 – 6070 = ?
(a) 682 (b) 792
(c) 882 (d) 1082
(e) 982
Q13. 14.5% of 740 – ?% of 320 = 87.3
(a) 6.75 (b) 6.25
(c) 12.5 (d) 14.75
(e) 8.25
Q14. (27)^3×3^4 ÷ (81)^2 = 3^?
(a) 2 (b) 5
(c) 4 (d) 3
(e) None of these
Q15. 3/7 of 329 + 4/11 of 2530 = √?+ 894
(a) 28899 (b) 29899
(c) 27789 (d) 27889
(e) None of these
Q16. 4376 + 3209 – 1784 + 97 = 3125 + ?
(a) 2713 (b) 2743
(c) 2773 (d) 2793
(e) 2737
Q17. √? + 14 = √2601
(a) 1521 (b) 1369
(c) 1225 (d) 961
(e) 1296
Q18. 85% of 420 + ?% of 1080 = 735
(a) 25 (b) 30
(c) 35 (d) 40
(e) 45
Q19. 7/3 of 5/4 of 1/9 of 3024 = ?
(a) 920 (b) 940
(c) 960 (d) 980
(e) 840
Q20. 30% of 1225 – 64% of 555 = ?
(a) 10.7 (b) 12.3
(c) 13.4 (d) 17.5
(e) None of these
Directions (21-25): Study the following table and answer the questions given below. Number of Tourist who
visit different cities by different modes of transport

[table id=8 /]

Q21. What are the average number of tourists who comes by Train?
(a) 190.5 (b) 188·5
(c) 175.83 (d) 137·5
(e) None of these
Q22. What is the difference between the total number of tourists who went to B and E by all vehicle?
(a) 78 (b) 98
(c) 88 (d) 83
(e) None of these
Q23. What is the percent of tourist went to D by train to the tourist who went to C by Air?
(a) 125 (b) 145
(c) 137 (d)160
(e) None of these
Q24. What is the difference between the average number of tourist who went by Air to the average number of tourist
who went by Bus?
(a) 7.58 (b) 9.97
(c) 6.83 (d) 2.30
(e) None of these
Q25. What is the respective ratio the number of tourist of A by Car to the B by air?
(a) 35 : 83 (b) 45 : 71
(c) 96 : 91 (d) 32 : 7
(e) None of these
Q26. If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius? (use π=22/7)
(a) 31.25 cm (b) 37.75 cm
(c) 35.15 cm (d) 11.25 cm
(e) none of these
Q27. Elena’s age after 15 years will be 5 times her age 5 years back, What is the present age of Elena?
(a) 10 (b) 37 (c) 35
(d) 11 (e) none of these
Q28. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If
the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:
(a)5%
(b)0%
(c)20%
(d)10%
(e) none of these
Q29. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 15 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cove a distance of 5 km upstream. Find the speed of the current.
(a)1kmph(b)3(c)5(d)2(e)No

IBPS RRB OFFICE ASSISTANTS CUTOFF MARKS STATEWISE 2016

Q30. A cistern 6 m long and 4 m wide contains water up to a breadth of 1 m 25 cm. Find the total area of the wet surface.
(a)42 m sqaure
(b)49 m sqaure
(c)52 m sqaure
(d)64 m square
(e) none of these
Q31. In terms of percentage profit, which among following the best transaction.
(a)C.P. 36, Profit 17
(b)C.P. 50, Profit 24
(c)C.P. 40, Profit 19
(d)C.P. 60, Profit 29
(e)noneofthese
Q32. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio the liquids in both
the vessels be mixed to obtain a new mixture in vessel c consisting half milk and half water?
(a)8 : 3
(b)7 : 5
(c)4 : 3
(d)2 : 3
(e)none of these
Q33. The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two
books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?
(a)Rs. 5, Rs.7.50
(b)Rs. 8, Rs. 12
(c)Rs. 10, Rs. 16
(d)Rs. 12, Rs. 14
(e) None of these
Q34. A fort has provisions for 60 days. If after 15 days 500 men strengthen them and the food lasts 40 days longer, how
many men are there in the fort?
(a)3500
(b)4000
(c)6000
(d)8000
(e)None of these
Q35. If a commission 0f 10% is given on mark price of Truck the dealer gains 20% if the commission is increase to 15% the gain
% is ?
(a) 40/3 (b) 10
(c) 20 (d) 15
(e) None of these
Q36. If a cartoon containing a dozen of mirrors is dropped, which of the following cannot be ratio of broken mirrors to
unbroken mirrors.
(a) 7:5 (b) 3:1
(c) 3:2 (d) 2:1
(e) cant be determine
Q37. A bag contains Rs 216 in the form of 1 Rs ,50 paisa &25 paisa coins in the ratio of 2:3:4.the numbers of 50 paisa coins is?
(a) 140 (b) 175
(c) 184 (d) 160 (e) 144
Q38. A is twice as fast as B & B is trice as fast as C. The journey covered by C in 42 min. Will be covered by B in ?
(a) 14 min (b) 4 min
(c) 5 min (d) 8 min
(e) 6 min
Q39. The CP of two dozen mangoes is Rs 32 , after selling 18 mangoes at 12 Rs per dozen ,the shopkeeper reduced the rate as
Rs 4 per dozen. Then find the loss percentage ?
(a) 15 (b) 20
(c) 25 (d) 37.5
(e) None of these
Q40. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27kg of sugar costing Rs.7 per kg so that there may
be gain of 10% by selling the mixture at Rs.9.24 per kg?
(a) 60 kg (b) 63 kg
(c) 50 kg (d) 77 kg
(e) none of these.

ANSWERS

1.a 2.b 3.c 4.d 5.a 6.b 7.d 8.e 9.b 10.b 11.c 12.e 13.b 14.b 15.d 16.c 17.b 18.c 19.d 20.b 21.c 22.b 23.a 24.c 25.c 26.a 27.a 28.b 29.a 30.b 31.d 32.b 33.c 34.b 35.a 36.c 37.e 38.a 38.d 40.b

YOU MAY ALSO LIKE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.