CBSE UGC NET PAPER I COMPUTER QUESTIONS PART 1

Friends as we nowdays more questions are asked in CBSE UGC NET PAPER I COMPUTER QUESTIONS. It truth most of questions asked directly from NCERT BOOKS. So we providig 9th nd 10th class chapter wise questions.

Ncert cbse 9th class Information and Computer
Technology Chapter 1: Basics of Internet sloution

Here 9th class cbse book computer question and answer given. these are helpful in various competitive examinations like CBSE NET IBPS, SSC etc.

Multiple Choice Questions:
1. ARPANET stands for-
(a) Advanced Real Projects Air Network
(b) Advanced Research Preparation Agency Network
(c) Advanced Recruitment Process Agency Network
(d) Advanced Research Projects Agency Network
2. In 1990s, the internetworking of which three networks resulted into Internet?
(a) WWW, GPS and other private networks
(b) ARPANET, NSFnet and other private networks
(c) ARPANET, NSFnet and other public networks
(d) ARPANET, GPS and NSFnet
3. Web search engines works with the help of two programs. Which are they?
(a) Web crawler and Cascading Style Sheet
(b) Spider and Indexer
(c) Web server and web crawler
(d) None of the above
4. Web Site is a collection of ______________.
(a) Audio and video files
(b) Pictures
(c) Web pages
(d) All of the above
5. AOL, iGoogle, Yahoo are examples of ______________.
(a) Web Site
(b) Web Page
(c) Web Portal
(d) None of the above
6. ______________is distributed computing over a network, and involve a large number of
computers connected via real-time communication network such as the Internet.
(a) Cloud Computing
(b) Thin Client Computing
(c) Fat Client Computing
(d) Dumb terminal Computing
7. A ______________ is a web site like any other, but it is intended to offer personal opinions
of people on their hobbies, interests, commentaries, photo, etc.
(a) Protocol (b) Blog
(c) Webpage (d) Journals

8. ______________ protocol defines how messages are formatted and transmitted, and
what actions Web servers and browsers should take in response to various commands.
(a) FTP (b) TCP/IP
(c) HTTP (d) SMTP
9. URLs are of two types:
(a) Absolute & Relative (b) Static & Dynamic
(c) Absolute & Dynamic (d) None of the above
10. DNS is an acronym for ______________.
(a) Domain Name Security (b) Domain Number System
(c) Document Name System (d) Domain Name System

Answer.

1.d 2.b 3.b 4.d 5.c 6.a 7.b 8.c 9.a 10.d

Ncert cbse 10th class Information and Computer
Technology Chapter.1 Computer and its Componentssolution:

Multiple choice questions
1. The collection of unprocessed facts, figures and symbols is known as ____________.
(a) Information (b) Software
(c) Data and Information (d) None of the above
2. ______________ is the processed form of data which is organized meaningful and
useful.
(a) Information (b) Software
(c) Data (d) None of the above
3. Hardware is any part of the computer that has a physical structure that can be seen and
touched.
(a) True (b) False
(c) Not sure (d) None of the above
4. Components of computer hardware are ____________________________.
(a) Input devices and output devices (b) A system unit and storage devices
(c) Communication devices (d) All of the above
5. __________ devices accept data and instructions from the user.
(a) Output (b) Input
(c) Components of hardware (d) Storage
6. Which disk is made up of a circular thin plastic jacket coated with magnetic material?
(a) Hard Disk (b) Compact Disk
(c) DVD (d) Floppy Disk
7. ___________ disks are used to store more than 25 GB of data with a very high speed in
less amount of time.
(a) Digital Versatile (b) Compact
(c) Blue-Ray (d) None of the above
8. Random Access Memory and Read Only Memory are examples of _______________.
(a) Primary Memory (b) Secondary Memory
(c) Auxiliary Memory (d) Both primary and secondary memory
9. Which system uses only the digits 0 and 1?
(a) Bits (b) Binary number system
(c) Secondary number system (d) Nibbles
10. There are two primary types of softwares namely _________ and __________.
(a) General Purpose and tailor made
(b) Operating System and utility software
(c) Application Software and System Software  (d) None

11. Gimp, Adobe Photoshop, Corel Draw, Picasa etc. are examples of _________ softwares.
Spreadsheets
(a) Word Processors (b) Desktop publishing
(c) Presentation
12. Which generation computers used high level languages such as FORTRAN and COBOL and
also used transistors instead of vacuum tubes?
(a) I Generation (b) II Generation
(c) III Generation (d) V Generation
13. IBM notebooks, Pentium PCs-Pentium 1/2/3/4/Dual core/Quad core, PARAM 10000 are
examples of which generation of computers?
(a) I Generation (b) IV Generation
(c) III Generation (d) V Generation
14. According to the functioning of computers, they are divided into three categories namely
_____, ________ and ________.
(a) Mainframe, Supercomputer and Mini computer
(b) Analog, Digital and Hybrid
(c) Palmtop, PC and Desktop
(d) Micro-computers, Digital and Hybrid
15. ___________ is a cabling technology for transferring data to and from digital devices at
high speeds.
(a) S-Video Port (b) FireWire
(c) Ethernet Port (d) PS/2 Port
16. ______________ is used to connect the monitor to the computer which offers images at
higher resolutions.
(a) USB Port (b) Video Graphics Array
(c) Parallel Port (d) None of the above

Answers

1.d 2.a 3.a 4.d 5.b 6.d 7.c 8.a 9.b 10.c 11.c 12.b 13.d 14.b 15.b 16.b

You may also like.

Leave a Reply

Your email address will not be published.