IBPS RRB CLERIC PRELIM REASOING PAPER 2016: OFFICE ASSISTANT MULTIPURPOSE

IBPS RRB PRELIM CLERIC REASONING PAPER 2016

IBPS RRB CLERIC PRELIM REASONING PAPER 2016

IBPS RRB notification 2017 is out. Last year IBPS RRB PRELIM CLERIC REASONING PAPER 2016 was easy section. all question belong to easy level , maximum selected aspirants score 35+ marks out of 40. in this artical we are providing memory based ibps rrb office assistant (multipurpose) prelim reasoning section question paper. All best effort taken to arrange it if any mistakes found comments us. IBPS RRB PRELIM CLERIC REASONING PAPER 2016

IBPS RRB PRELIM OFFICE ASSISTANT REASONING QUESTION 2106

HERE all 40 question are given below on the  basis of data provided by appered student in this examination. Answer of all IBPS RRB PRELIM CLERIC REASONING PAPER 2o16 given in the end. IBPS RRB PRELIM CLERIC REASONING PAPER 2016

IBPS RRB CLERIC  PRELIM REASONING PAPER 2016:

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer these questions.
Eight friends A, B, C, D E, F G and H are sitting around a circle facing the centre. A sits third to the left of B, while second
to the right of F. D does not sit next to A or B. C and G always sit next to each other. H never sits next to D and C does not
sit next to B.
Q1. Which of the following pairs sits between H and E?
(a) F, D (b) H, B (c) C, G (d) E, G (e) None of these
Q2. Starting from A’s position, if all the eight were arranged in alphabetical order in clockwise direction the seating
position of how many members (excluding A) not change?
(a) None (b) one (c) Two (d) Three (e) None of these
Q3. Which of the following pairs has only one person sitting between them, if the counting is done in clockwise
direction?
(a) A, B (b) C, D (c) F, E (d) G, H (e) None of these
Q4. Who sits to the immediate right of E?
(a) A (b) D (c) F (d) H (e) None of these
Q5. What is the position of B with respect to C?
(a) Second to the left (b) Third to the right
(c) Third to the left (d) Can’t be determined
(e) None of these
Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Give answer-
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or conclusion II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusions I and II are true
Q6. Statements
H = W ≤ R > F
Conclusions
I.R = H
II.R > H
Q7. Statements
M < T > K = D
Conclusions
I. D < T
II.K < M
Q8. Statements
R ≤N ≥ F > B
Conclusions
I.F = R
II.B < N
Q9. Statements
H > W < M ≥ K

Conclusions
I.K < W
II.H > M
Q10. Statements
R ≥ T = M > D
Conclusions
I. D < T
II. R ≥ M
Directions (11-15): In each of the following below is given a group of letters followed by four combinations of
digits/symbols numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the combinations correctly represents the
group of letters based on the following coding system and mark the number of that combination as the answer. If none
of the four combinations correctly represents the group of letters, mark (5), i.e. ‘None of these’, as the answer-
Letter T G E L P I C B R A Q M U H J
Digit/symbol
 # % 9 7 3  $ 1 8 2 6 4 @ 5
Conditions:
(i) If both the first and the last letter of the group are vowels, their codes are to be interchanged.
(ii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both are to be coded as the code for the consonant.
Q11. ERHBMT
(a) %1@$6 (b) %1$@6
(c) 1$@6 (d) @%1$6
(e) None of these
Q12. PQGALE
(a) 72#89% (b) 72#897
(c) 72%#97 (d) 27#892
(e) None of these
Q13. EMTAHA
(a) 868@8 (b) 36#83
(c) 868@3 (d) 868@%
(e) None of these
Q14. BQRLHA
(a) 8219@$ (b) $219@8
(c) $219@$ (d) 82198@
(e) None of these
Q15. RGMALB
(a) 1#6891 (b) $#6891
(c) 16#89$ (d) $#689$
(e) None of these
Directions (16-20): In each question below are two/three statements followed by two conclusions I and II. You have to
take the two/three given statements to be true even if they seem to be at given conclusions logically follows from the
given statements disregarding commonly known facts.
Give answer-
(a) If only Conclusion I follows
(b) If only Conclusion II follows
(c) If either Conclusion I or II follows
(d) If neither Conclusion I nor II follows
(e)If both Conclusions I and II follow

IBPS RRB NOTIFICATION 2016:

IBPS RRB NOTIFICATION OFFICE ASSISTANT SCALE I II III 2016

Q16. Statements: No tea is coffee.
No sweet is tea.
Conclusions: I. No coffee is sweet.
II. All sweets are coffee.
Q17. Statements: All medals are awards
All rewards are medals
Conclusions: I. All rewards are awards.
II. All awards are medals.
Q18. Statements: Some leaves are plants.
All bushes are plants.
Conclusions: I. At least some leaves are bushes.
II. Some leaves are definitely not bushes.
Q19. Statements: All bottles are mugs.
No cup is a mug.
Conclusions: I. No bottle is a cup.
II. At least some mugs are bottles.
Q20. Statements: All windows are doors.
All entrances are windows.
No gate is a door.
Conclusions: I. At least some windows are gates
II. No gate is an entrance
Directions (21-25): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight line facing north, but not necessarily in the same order. There is only one
person between F and C. E sits between A and D. There are only two persons between E and G. F sits on the immediate
left of A, who sits in the middle of the row.
Q21. How many persons are there between E and F?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) Can’t be determined
(e) None of these
Q22. Who among the following sit at the extreme ends of the row?
(a) D, F (b) G, C
(c) B, C (d) Can’t be determined
(e) None of these
Q23. Who among the following sits on the immediate right of D?
(a) G (b) E
(c) F (d) B
(e) None of these
Q24. Who among the following sits third to the right of A?
(a) C (b) G
(c) B (d) E
(e) None of these

Q25. Which of the following statements is true with regard to B?
(a) B is second to the right of A.
(b) B is fourth to the left of G.
(c) B sits at the extreme right end of the row.
(d) B sits at the extreme left end of the row.
(e) None of these
Q26. The positions of how many digits in the number 59164823 will remain unchanged after the digits are rearranged in
descending order within the number?
(a) None (b) One
(c) Two (d) Three
(e) More than three
Q27. What should come next in the following letter series based on English alphabet?
CEA IKG OQM ?
(a) STW (b) WUS
(c) SWU (d) UWS
(e) None of these
Q28. In a row of 40 children facing North, E is eighth to the right of V. If V is 18th from the right end of the row, how far is
E from the left end of the row?
(a) 32nd (b) 10th (c) 31st
(d) 29th (e) None of these
Direction (29-33): Following questions are based on the five three digit numbers given below
853 581 747 474 398
Q29. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following
will form the lowest in the new arrangement of numbers?
(a) 853 (b) 581
(c) 747 (d) 398
(e) 474
Q30. If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be the sum of all
the three digits of the number which is exactly in the middle of the new arrangement?
(a) 17 (b) 15
(c) 14 (d) 13
(e) 19
Q31. What will be the resultant of third digit of the lowest number is multiplied with the second digit of the highest
number?
(a) 27 (b) 40
(c) 20 (d) 45
(e) 19
Q32. If the positions of the second and the third digits of each of the numbers are interchanged, how many even numbers
will be formed?
(a) None (b) One
(c) Two (d) Three
(e) Four
Q33. If one is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by three?
(a) None (b) One
(c) Two (d) Three
(e) Four

IBPS RRB PO MAIN APTITUDE QUESTION 2016

IBPS RRB MAIN 2016 APTITUDE QUESTIONS

Q34. In a certain code language JANUARY is written as ZSBTOBK. How is OCTOBER written in that code language?
(a) SFCPUDP (b) SFCNUDP
(c) SCFNDUP (d) FSCNUDP
(e) None of these
Direction (35-37): Study the following information carefully to answer the given questions:
B is sister of A. A is father of G. H is the only son of F. F is only son-in-law of A. G is the mother of H.
Q35. If C is the husband of B, then how is A related to C?
(a) Father (b) Brother-in-law (c) Mother
(d) Brother (e) None of these
Q36. How is G related to B?
(a) Brother (b) Niece (c) Sister
(d) Nephew (e) None of these
Q37. How is A related to H?
(a) Uncle (b) Father (c) Paternal grandfather
(d) Maternal grandfather (e) None of these
Directions (38-39): Study the following information carefully to answer the questions.
A vehicle starts from point P and run 10 km towards North. It takes a right turn and runs 15 km. Now it runs 6 km after
taking a left turn. Finally, it takes a left turn, runs 15 km and stops at point Q.
Q38. How far is point Q with respect to point P?
(a) 16 km (b) 25 km
(c) 4 km (d) 10 km
(e) None of these
Q39. Towards which direction was the vehicle moving before it stopped at point Q?
(a) North (b) East
(c) South (d) West
(e) North – West
Q40. In a row of 34 students, W is fifth after X from the front and X is 20th from the back. What is the position of W from
the front?
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 22
(e) None of these

ANSWER:

1.a 2.d 3.c 4. B 5.e 6.c 7.a 8.b 9.d 10.e 11.a 12.b 13.d 14.c 15.e 16.d 17.a 18.c 19.e 20.b 21.a 22.c 23.d 24.c 25.c 26.c 27.d 28.c 29.e 30.c 31.b 32.c 33. 34.b 35.b 36.b 37.d 38.a 39.d 40.a

You may lso like:

Best of luck. Any query please comments below.

Leave a Reply

Your email address will not be published.