IBPS RRB PO PRELIM REASONING QUESTIONS 2017 DATED 09.09.2017

IBPS RRB OFFICEER PRELIM  SCALE I 2017 exam conducted on 9th sept 2017. Here we are providing IBPS RRB PO PRELIM REASONING QUESTIONS 2017 section question paper on memory based as recived by appered aspirants.

IBPS RRB PO PRELIM REASONING QUESTIONS 2017 on 9th september:

IBPS RRB PO PRELIM REASONING QUESTIONS 2017 is given here. Most of the questions were easy level. So friends who are going to attend prelim exam in coming sessions practice by these questions before appearing in this exam.

 

1. What should come In place of ?.

ZB  XD  UG  QK  LP ?

a. RK b. LO c. RJ d. KP e. None

2. How many such pair of numbers are there in the given number “46579739” (Both backward and forward) same as far as according to numeric series?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) More than three
(e) None of these.
3. If it is possible to make only one meaningful word with the 1st ,2nd ,4th and 7th letters of the word ‘ECUADOR’ which would be the second letter of the word from the right? If more than one such word can be formed give ‘Y’ as the answer. If no such word can be formed, give ‘Z’ as your answer.
(a) Y (b) E
(c) I (d) Z
(e) M
4. If 1 is subtracted from each odd number and 2 is added to each even in the number 9436527, then how many digits will appear twice in the new number thus formed?
(a) Only 8 (b) Only 8 and 6
(c) 8, 6 and 4 (d) 2, 4 and 6 (e) None of these
5. How many letter will be remain the same position in the word ‘MONSTER’ when they arranged in the ascending order from left to right?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) More than Three
(e) None

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the following questions.
Eight boxes A, B, C, D, E, F, G and H are place one above the other in any particular order. Box no. 1 is at the bottom and box no. 8 is at the top. Three boxes are placed between A and B. Box H is placed immediately below A. There are two boxes between H and G. There are as many boxes between C and D as between H and B. Box C is kept above D. Box E is kept immediately below box D. Three boxes are there between E and F.
6. How many boxes are there above box D?
(a) 4 (b) 3 (c) 6 (d) 2
(e) None of these
7. Which of the following boxes in kept at the top?
(a) B (b) A
(c) D (d) E
(e) None of these
8. Choose the odd one out?
(a) B (b) G
(c) A (d) D
(e) E
9. Which of the following boxes is kept between F and A?
(a) B (b) G
(c) C (d) H  (e) none.

Q10. How many boxes are there between C and A
(a) Less than 2 (b) 4
(c) 5 (d) 6
(e) None of these

SHORT TRICK FOR INEQUALITY QUESTION IN REASONING:

Directions (11-15): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if either conclusion I or conclusion II follows
(d) if neither conclusion I nor conclusion II follows
(e) if both conclusions I and II follow 11. Statement: P ≥ S ≥ T > U > X; T < V < W Conclusions:
I. P > X
II. X < W
12. Statement: A = B < C < D; C ≥ E Conclusions:
I. D > E
II. A > E
13. Statement: A > B > F > C; D > E > C Conclusions:
I. C < A
II. B > D
14. Statement: K ≤ L ≤ M = N; P ≥ O ≥ N Conclusions:
I. K < P
II. K = P
15. Statement: D < E < F < G; K > F Conclusions:
I. K ≤ G
II. K > D

Directions (16-20): Read the following information carefully and answer the following questions.
Seven persons A, B, C, D, E, F and G were born on different months viz. January, February, March, April, June, August and October of the same year, but not necessarily in the same order.
Only three persons were born before E and D is not one of them. F was not born immediately after E. B was born after F.
A was born immediately before the month in which G was born. Only two persons were born between G and F.
16. How many persons were born between C and E?
(a) Three (b) Two
(c) Four (d) Five
(e) None of these
17. Who amongst the following is the oldest?
(a) A (b) C
(c) E (d) B
(e) F
18. Who amongst the following was born between the months in which A and D were born?
(a) E (b) G (c) C (d) B
(e) Both E and G
19. How many persons were born after D?
(a) One (b) Three
(c) Four (d) Two (e) none

20. Who amongst the following is the person who was born in the month which has less than 30 days?
(a) F (b) B
(c) G (d) C
(e) A

Directions (21-25): Study the following information carefully and answer the given questions:
In a certain code language
‘card win team time’ is written as ‘la ta ja ha’ ‘fight game play card’ is written as ‘ja pa ra da’ ‘in win team fight’ is written as ‘da ta fa la’.
21. What is the code for ‘time’?
(a) ha (b) da
(c) ja (d) la
(e) None of these
22. ‘card fight in’ can be coded as?
(a) ha ja ra (b) fa ja da
(c) da ra ta (d) Can’t be determined
(e) None of these
23. What is the code for ‘game’?
(a) ra (b) pa
(c) Either ra or pa (d) da
(e) None of these
24. Which of the following is the code for ‘in’?
(a) ta (b) da
(c) la (d) fa
(e) None of these
25. If ‘game in risk’ is coded as ‘Pa fa xa’ than what will be the code for ‘risk card fight’?
(a) Ja ha da (b) ja da ra
(c) ha da fa (d) xa ja da
(e) None of these

Directions (26-30): Study the following information to answer the given questions:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
S sits third to right of Q. Either S or Q sits at an extreme end of the line. The one who faces Q sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of P. R and T are immediate neighbours of each other. C sits second to the left of A. T does not face the immediate neighbour of D.
26. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
(a) S, D (b) Q, A
(c) V, C (d) P, D
(e) Q, F
27. How many persons are seated between V and R?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) Four
(e) None
28. P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T related to, following the same pattern?

(a) C (b) D
(c) E (d) F
(e) None of these
29. Which of the following is true regarding T?
(a) F faces T
(b) V is an immediate neighbour of T
(c) F faces the one who is second to right of T
(d) T sits at one of the extreme ends of the line
(e) Q sits second to the right of T
30. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) A-T (b) B-T
(c) F-P (d) C-V
(e) E-Q

Directions (31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table with equal distance between them but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre with some face outside (i.e. opposite to centre). O sits second to the right of R, R faces the centre. Only two people sit between O and N (either form O’s right or O’s left). S sits second to the right of O. T sits to the immediate right of N. S and N face opposite direction (i.e. if N faces the centre then S faces outside and vice versa). Immediate neighbor of S face the same direction (i.e. If one neighbor faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa) Only three people sit between P and Q. Neither P nor M is an immediate neighbor of R. Q sits second to the right of M. Both T and Q face a direction opposite to that of O (i.e. if O faces the centre then both T and Q faces outside and vice-versa).
31. Who sits exactly between M and P?
(a) N (b) S
(c) R (d) Q
(e) None of these
32. How many people in the given arrangement face the centre?
(a) One (b) Three
(c) Five (d) Four
(e) None of these
33. Who sits second to the right of T?
(a) O (b) Q
(c) S (d) R
(e) Other than the given options
34. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does that belong to that group?
(a) P (b) O
(c) T (d) M
(e) Q
35. What is P’s position with respect to R?
(a) Second to the left (b) Third to the right
(c) Third to the left (d) Sixth to the right
(e) Second to the right

Directions (36–40): In each question below are given some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer (a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows.

(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
36. Statements: All wallets are purses. No purse is black.
All blacks are covers.
Conclusions: I. All wallets are covers II. Some covers are purses.
37. Statements: Some dogs are rats. Some rats are fishes.
All fishes are birds.
Conclusions: I. Some fishes are rats. II. All dogs being birds is a possibility
38. Statements: Some flowers are roses. No rose is red.
All red are leaves.
Conclusions: I. Some flowers are definitely not red.
II. Some leaves are definitely not roses.
39. Statements: All cards are sheets. All files are cards.
Some sheets are papers.
Conclusions: I. All files being papers is a possibility. II. All files are not sheets.
40. Statements: Some flowers are roses. No rose is red.
All red are leaves.
Conclusions: I. Some flowers are not leaves.
II. No leave is a red.

ANSWER:

1.c 2.d 3.a 4.c 5.a 6.c 7.a 8.e 9.e 10.e 11.e 12.a 13.a 14.c 15.b 16.b 17.b 18.e  19.d 20.e 21.a 22.b  23.c 24.d 25.d 26.d 27.b 28.b 29.c 30.e 31.b 32.b 33.c 34.b 35.c 36.d 37.e 38.e 39.a 40.d

YOU MAY ALSO LIKE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.