IBPS PO PRELIM EXAM 2016 QUESTION PAPER OF REASONING SECTION

IBPS PO EXAM:

IBPS PO PRELIM 2016 REASONING QUESTIONS is given here. As we know IBPS is one of the main exam to cash government jobs in bulk for graduate aspirant . it is easiest as well as toughest way to get banking job. but friends as we know government year by year reducing government job so it is necessary to crack the exam as soon as possible because competition is so high now. in 2011 IBPS conduct first time exam as for all banks. IBPS exam was so easy  in starting even getting 6 marks in aptitude converted to 21 marks as standardized score.

so friends my aim only aware to you and suggest work hard don’t think after 2 or 3 attempt would be qualify the exam. Try to crack in first attempt this prestigious exam. only key of success is practice and more practice, make your own trick to solve the question. TRY TO SOLVE THE QUESTION IBPS PO PRELIM 2016 REASONING QUESTIONS WITHOUT PEN AS POSSIBLE.

IBPS REASONING SECTION:

As we know on of the most scoring section in IBPS exam is reasoning. Every exam through IBPS has reasoning section only difference is easy or moderate or tough according to IBPS CLERIC, IBPS RRB, IBPS SPL etc. if you are able to score 80% reasoning section in less time then this exam become easy for you. Friends this not a tough task for aspirants.  As we know last year IBPS PO exam was conducted in multiple session’s  but 80% questions were same in manner of types like only data was changed.  Here i am providing the LAST YEAR IBPS PO PRELIM 2016 REASONING QUESTIONS  SECTION based on memory. solve yourself and discuss.

IBPS REASONING SYLLABUS : Click here

IBPS PO PRELIM EXAM 2016 APTITUDE QUESTIONS: Click here

 

IBPS PO PRELIM EXAM 2016 REASONING QUESTIONS :

QUESTIONS qiven below

IBPS PO PRELIM 2016 REASONING QUESTIONS

Directions (1-3): Read the given information carefully and answer the given question. B is 25 m south of A. C is 10 m east of B. D is 30 m north of C. E is 7 m east of D. X is 18 m south of E. M is 12 m south of X. C is 7 m west of M.

1. B is in which direction from Point D?16. B is in which direction from Point D?
a).South
b).South-West
c).North-East
d).South-East
e).North
2.If Point W is 3 m to the north of A, then what is the distance between B and W?   (a) 28 m (b) 15 m (c) 21 m   (d) 24 m (e) 17 m
3.What is distance between B and M
(a) 17 m (b) 15 m (c) 21 m   (d) 19 m (e) 13 m

Directions  (4  – 8)  :  Study the following information to answer the given questions
S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of them are facing south while some are facing north.(Note : Facing the same direction means, if one is facing north then the other also faces north and vice-versa. Facing the opposite directions means, if one is facing north then the other faces south and vice-versa)
S faces north. Only two people sit to the right of S. T sits third to the left of S. Only one person sits between T and X. X sits to the immediate right of W. Only one person sits between W and Z. Both the immediate neighbors of T face the same direction. U sits third to the left of X. T faces the opposite direction as S. Y does not sit at any of the extremes ends of the line. V faces the same direction as W. Both Y and U face the opposite direction of Z.
4.How many persons in the given arrangement are facing North?
(a) More than four (b) Four
(c) One (d) Three
(e) Two
5.Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
(a) W, X (b) Z, Y
(c) T, S (d) T, Y
(e) V, U
6.What is the position of X with respect to Z?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Fifth to the right
(e) Second to the right
7.Who amongest the following sits exactly between Z and W?
(a) T (b) Y
(c) X (d) W
(e) U
8.Who is sitting 2nd to the right of T? (a) Z
(b)V
(c)X
(d)W
(e)None of these.

Directions (9-11): Study the following information and answer the given questions.
· D is daughter of N.                    .E is wife of N.
· G is sister of D.                          .C is married to G                        .N has no son.K is mother of E. .Q is only daughter of C.

9.How Q is related to D? (a) Daughter (b) Cousin (c) Niece
(d) Sister in law    (e) Cannot be determined
10.How N is related to K?                                                                 (a) Brother-in-law
(b) Cousin
(c) Son in law
(d) Sister
(e) Brother
11.How many daughters N have?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Directions (12-14): There are six wires in a table A, B, C, D, E and F they have different length but not necessarily in the same order. E is greater than C but less than D and B. A is greater than D and B. A is not longest wire. F is 13 cm. long and E is 4 cm. long.

12.If D is 5cm less than F what would be the length of D?(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) Can’t be determined
(e) None of these
13.Which wire has least length?
(a) B
(b) A
(c) C
(d) E
(e) None of these.
14.If A is 10 cm. length and B carry 5 cm. length then what would be the length of C?
(a) 6
(b) 2
(c) 7
(d) 9
(e) None of these

IBPS PO EXAM REASONING SECTION

Directions (15-20): Study the given information carefully to answer the given question. M, N, O, P, Q, R and Share seven people live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them have different income i.e. 3500, 15000, 7500, 9000,11000, 13500 and 5000. (But not necessarily in the same order.)M lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who has income of 11000 lives immediately above M. Only two people live between M and the one who has income of 7500.
The one who has income of 15000 lives on one of the odd numbered floors above P. Only three people live between O and the one who has income of 15000. The one who has income of 7500 lives immediately above O. R earns 4000 more than Q. The one who has income of 3500 lives immediately above the one who has income of 5000.Only one person lives between N and Q. N lives on one of the floors above Q. Neither O nor M has income of 9000. Q does not has income of 7500.

15.How much income M has?  (a) 13500 (b) 5000 (c) 7500            (d) 15000        (e) 3500
16.Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement? (a) 13500 – O (b) 15000 – R  (c) 5000 – S   (d) 11000 – P      (e) 9000 – N
17.If all the people are made to sit in alphabetical order
from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged?
(a) Four (b) None (c) Two (d) One (e) Three.
18.Which of the following statements is true with respect to the given arrangement ?
(a) The  one  who  has  income  of  5000  lives immediately below    M.
(b) Rhas income of 15000.
(c) None of the given options is true.
(d) Only four people live between P and S.
(e) S lives immediately belowQ.
19.Who amongest the following lives on the floor numbered 2?
(a) N
(b) The one who has income of 3500
(c) The one who has income of 5000
(d) P       (e) R
20.How much income R has?                                                           (a) 13500
(b) 5000
(c) 7500
(d) 15000
(e) 3500.

Directions (21-25): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Give answer- (a) If only conclusion II is true (b) If only conclusion I is true (c) If both conclusions I and II are true. (d) If either conclusion I or II is true (e) If neither conclusion I nor II is true.

21. Statements: S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q
Conclusions: I. P ≥ S II. I > R
22. Statements: G > R ≥ E = A ≤ T ≤ S; D ≤ A ≤ J
Conclusions: I. T ≥ D II. R > S
23. Statements: A ≥ B > C ≤ D ≤ E < F
Conclusions: I. A ≥ E II. C < F
24. Statements: G > R ≥ E = A ≤ T ≤ S; D ≤ A ≤ J
Conclusions: I. J > G II. J = G
25. Statements: S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q
Conclusions: I. L < R II. E ≥ Q

Directions (26-30):Study the following information carefully and answer the questions below. Eight people- A, B, C, D, W, X, Y and Z are sitting in a circle facing the centre. All eight people are from different place i.e. Okhla, Dwarka, Lajpat Nagar, Chanakyapuri, Saket, Mehrauli, Rohini and Karol Bagh but not necessarily in the same order. W is sitting third to the left of Y. The person who is from Dwarka is to the immediate right of W and W is not from Okhla. B is sitting fourth to the right of Z. Z is not the neighbor of Y. Neither B nor Z is an immediate neighbor of W. X is from Chanakyapuriand is sitting third to the right of the person from Dwarka.The person from Mehrauli is sitting second to the left of person from Chanakyapuri. The person from Rohini is sitting second to the left of W. A who is Lajpat Nagar is sitting exactly between X and Z. The person from Saket is sitting second to the right of the person from Lajpat Nagar. C is sitting third to the left of X.
26. Who amongst the following persons belongs toOkhla?
(a) Y (b) D (c) C (d) B (e) None of these.                                       27. What is A’s position with respect to B?
(a) Third to the right (b) Second to the right (c) Third to the left (d) Second to the left (e) Fourth to the right
28. How many people are sitting between Z and C when counted in an anticlockwise direction From C?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four (e) None
29. Four of the following five pairs are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which of the following does not to the group?
(a) B-Rohini (b) Z – Mehrauli (c) D – Okhla (d) Y – Saket (e) X – Dwarka
30. Which of the following statements is false according to the above mentioned arrangement?
(a) C is to the immediate right of the Karol Bagh                         (b) The person from Lajpat Nagar is third to the right of the person from  Mehrauli.         (c) The person from Dwarka is sitting exactly between the Karol Bagh and the Saket.           (d) D is neither from Chanakyapurinor fromKarol Bagh.                                                  (e) There are only three people between A and C.

Directions (31-35): In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer (a) if only conclusion I follows. (b) if only conclusion II follows. (c) if either conclusion I or II follows. (d) if neither conclusion I nor II follows.    (e) if both conclusions I and II follow.
31. Statements: All rounds are a triangle. Some triangle is rectangle. All rectangles are square.                                         Conclusions: I. All rectangles being triangles is a possibility.        II. All rounds being square is a possibility.
32. Statements: Some seat is table.
Some bed is table. No furniture is bed.                                           Conclusions: I. All seats being furniture is a possibility.         II. Some Table is not Bed is a possibility.
33. Statements: All rounds are a triangle.
Some triangle is rectangle. All rectangles are square.                 Conclusions: I. Some triangles are not rectangle.                         II. No square is a round.
34. Statements: All actor are theater.
Some actor are drama. Conclusions:
I. All drama being theater is a possibility.
II.Some dramas are theater.
35. Statements: Some seat is table.
Some bed is table. No furniture is bed.                                         Conclusions: I. some table is not furniture.                                     II. All table being furniture is a possibility.

Answer:

1.B 2.A 3.A  4.B 5.D 6.B 7.A 8.B 9.C 10.C 11.C 12.B 13.C 14.B 15.D 16.A 17.C 18.C 19.E 20.C 21.C 22.B 23.A 24.E 25.E 26.A 27.A 28.D 29.E 30.C 31.E 32.E 33.D 34.E 35.A

all the best friends for IBPS 2017 exam

 

 

One thought on “IBPS PO PRELIM EXAM 2016 QUESTION PAPER OF REASONING SECTION”

Leave a Reply

Your email address will not be published.