IBPS PO PRELIM 2016 QUANTITATIVE APTITUDE AND DATA INTERPRETATION QUESTIONS

WHAT IS QUANTITATIVE APTITUDE:

“The quantitative aptitude test measures the numerical ability and accuracy in mathematical calculations. The questions range from purely numeric calculations to problems of arithmetic reasoning, graph and table reading, percentage analysis, categorization and quantitative analysis”.  Here is ibps po quantitative Aptitude aquestions 2016.po prelim exam.

IBPS PO QUANTITATIVE APTITUDE AND DATA INTERPRETATION :

Friends IBPS PO Exam just on the door start preparation hard right now. As we well known about Quantitative Aptitude section it is one of the Difficult section in IBPS EXAM. It is easy to clear cutoff of this section. But hard to score more marks. Success mantra for it as follow:

  • Summarize  Table up to 30 and Square Root.
  • Remember The short Trick to solve the question.
  • Practice Graph , Venn Diagrams, Data Interpretation question on singular bar, multiple bars, tables, pie chart, line diagram etc. as Possible.
  • Try to use Pen or pencil As less As Possible.

IBPS PO QUANTATIVE APTITUDE QUESTIONS 2016

Last year IBPS  PRELIM EXAM conducted in various session. In all session question pattern was approximately same, only data and some information changed.  APTITUDE SECTION was difficult as compare to other section in all sessions. Here is Last year Quantitative Aptitude Section give here on Memory Based as verified by various Resources .

Q1. Find the probability that a number from 1 to 300 is divisible by 3 or 7 ?
(a) 37/75    (b)32/75    (c)36/75
(d)28/75    (e)26/75
Q2. 14 men can do a work in 18 days ,15 women can do a work in 24 days. If 14 men work for first three days and 10 women work after that for three days find the part of work left after that?
(a)3/4        (b)1/4       (c)1/2
(d)1/6        (e)1/5
Q3. Perimeter of a rectangle is x and circumference of a circle is 8 more than the perimeter of the rectangle. Ratio of radius of circle and length of the rectangle is 1:2 and ratio of length and breadth of rectangle is 7:3. Find the length of the rectangle?
(a)14         (b)21         (c)28
(d)35         (e)7
Q4. A invest on some scheme at 5% and B at 3% for two year. If the total sum invested by A and B is 4000 and the simple interest received by both is same then find the amount invested by A ?
(a)1300     (b)1500     (c)2500
(d) 2700   (e)2100
Q5. Two trains crosses each other in 14 sec when they are moving in opposite direction, and when they are moving in same direction they crosses each other in 3 minute 2 sec. Find the speed of the faster train by what percent more than the speed of the slower train?
(a)16.67%   (b)17.33%   (c)16.33%
(d)17.67%   (e)18.33%                                                                     Directions (6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
Q6. 11     20     38     74    ?
(a) 146        (b)154        (c) 128
(d)132         (e)136
Q7. 15     21     38     65     101   ?
(a) 124        (b)145        (c)136
(d)158         (e)162
Q8. 24     28     19     35     10 ?
(a)26          (b)36         (c)16
(d)46          (e)15
Q9. 7     16      45      184    915   ?
(a)2092      (b)5496     (c)1048
(d)4038      (e)3268                                                                                   Q10. 12 19 35 59 90 ?
(a) 134        (b)127        (c)132
(d)98          (e)114                                                                             Direction (11-15): Study the following table and answer the questions that follow.
Given line graph shows the number of students appeared from state A and state B in an examination.                                                                       

Q11. Number of students appeared from state B in 2009 is about what percent of total students appeared from state A?
(a)32                (b)30         (c)33
(d)28               (e)22                                                                                 Q12. What is the difference between the total number of students from state A in 2004 and 2005 together and those of state B in 2008 and 2009 together?
(a)520               (b)580    (c)620
(d)720               (e)680

IBPS PO PRELIM 2016 REASONING QUESTION PAPER :  Click Here

Q13. What is the ratio of number of students appeared in examination from state B in 2004 ,2006 and 2008 to the number of students appeared from state A in 2005,2007 and 2009?
(a)73:55            (b)55:71     (c)79:15
(d)75:13            (e)13:85
Q14. If in 2010 the number of students appeared from state A is increase by 10%and those from state B increased by 15% as compared to the number of students from respective states in year 2009,then what is the ratio of number of students from state A and state B in 2010?
(a)287:439        (b)285:437      (c)289:437
(d)433:189        (e)242:437
Q15. What is the difference between average number of students from state A and state B?
(a)90                 (b)60       (c)80
(d)70                 (e)110                                                                       Direction (16-20): Study the following table and answer the questions that follow(Village A,B,C and Years 2000,2005,2010).                            [table id=3 /]                                                                                                    Q16. What is the average invalid votes for village A for the given years(approximate)?
(a)400              (b)425      (c)450
(d)375              (e)350
Q17. If total vote polled in village B in year 2000 ,25% polled by females and total valid-female-votes are 1875 then find the number of valid votes polled by males ?
(a)5675            (b)5825   (c)5450
(d)5950            (e)5725
Q18. What is the average of valid votes polled in year 2000?
(a)4750            (b)4600   (c)4850
(d)4700           (e)5150
Q19. Total votes of village A in 2000 is what percent of valid votes polled in village C in 2010?
(a) 29%          (b) 35%    (c) 37%
(d) 42%          (e) 44%
Q20. Valid votes polled in village C in 2005 is by what percent less than total votes polled in village B in 2000?
(a)39.50%      (b)42.50%  (c) 46.75%
(d) 41.25%     (e) 37.75%                                                                 Directions (21-25): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the questions given below ?
Q21. 39.95% of 265 + 35.2% of 178 = 50% of ? + ?% of 80
(a) 80             (b) 95.5     (c) 130
(d) 125.5         (e) 115
Q22.√0.25 x 0.16 of 15/7 = ?
(a) 0.43          (b) 0.76     (c) 0.91
(d) 0.20         (e) 0.62
Q23. ?/528.99= 324.02/?
(a) 404          (b) 408      (c) 410
(d) 414          (e) 416
Q24. (682% of 782.01 )/ 856.05 = ?
(a) 4.50 (b) 10.65 (c) 2.55
(d) 8.75 (e) 6.25
Q25. 15.5% of 849 + 24.8% of 651 = ?
(a) 295 (b) 330 (c) 270
(d) 375 (e) 220                                                                                Directions (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
(a) if x > y (b) if x >=y
(c) if x < y (d) if x >=y
(e) if x = y or relationship between x and y cannot be established.             Q31. A seller mark the price 50% above the cost price and give 10% discount on an item. While selling he cheats customer by giving 20% less in weight .Find his overall profit percent(approximate)?
(a)26%            (b)65%       (c)68%
(d)72%            (e)76%                                                                    Q32.There are 81 liters pure milk in a container. One-third of milk is replaced by water in the container. Again one-third of mixture is extracted and equal amount of water is added. What is the ratio of milk to water in the new mixture?                                                                         (a) 1 : 2         (b) 1 : 1       (c) 2 : 1
(d) 4 : 5          (e) None of these
Q33. A is 2 years older than B while B is 3 year younger than C. The ratio of age of A 6 years hence and B 2 years ago is 5:3. What was age of C 6 years ago?
(a)12 years     (b)19 years     (c)15 years
(d)14 years     (e) 21 years
Q34.A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 month A invested the half amount more as before and B invested same the amount as before while C withdrew th of his investment. Find the ratio of their profits at the end of the year.
(a) 5 : 12 : 13   (b) 5 : 11 : 14  (c) 5 : 12 : 14
(d) 5 : 12 : 10  (e) None of these
Q35. The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 of the actual marks 72 and 61 respectively, then what would be the correct average?
(a) 68.5          (b) 69            (c) 69.5
(d) 70             (e) 66

 ANSWER KEY:
1.B 2.A 3.C 4.B 5.A 6.A 7.B 8.D 9.B 10.B 11.D 12.C 13.B 14.E 15.C 16.A 17.E 18.D 19.C 20.B 21.C 22.A 23.D 24.E 25.A 26.D 27.E 28.B 29.E 30.A 31.C 32.D 33.D 34.C 35.B
You may also like
BEST OF LUCK 

3 thoughts on “IBPS PO PRELIM 2016 QUANTITATIVE APTITUDE AND DATA INTERPRETATION QUESTIONS”

Leave a Reply

Your email address will not be published.